مدیران و سردبیران خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) روز دوشنبه – ۱۰ دی ماه ۱۳۹۷ – در پایان نخستین سال حضور دکتر سیدضیاء هاشمی به عنوان مدیرعامل، در نشستی سه ساعته با عنوان «راه طی شده، افق پیش رو» گردهم آمدند تا با هم اندیشی و همفکری یکدیگر، ضمن بررسی دستاوردهای یکسال اخیر، به نقد و تحلیل برنامه های فراروی خبرگزاری رسمی کشور بپردازند.

به گزارش خبرنگار سایت روابط عمومی، پس از تلاوت قرآن کریم توسط مهندس علی محمدی و توضیحاتی که «محمدرضا نادری» مدیرکل حوزه ریاست به عنوان مدیر جلسه در باره آن داد، دکتر هاشمی از این نشست به عنوان «یک جلسه گفت وگوی بی پرده کاری و مشورتی سازنده» نام برد که می تواند به ترسیم افق پیش رو و تنظیم برنامه های آینده سازمان کمک کند.

هاشمی که صدایش بشدت گرفته بود، با اشاره به جنجال این روزها بر سر ماهیت عملیات کربلای ۴ ، از «عملیات فریب» نامیدن آن گلایه کرد و یادآور شد که گرفتگی صدای او از آثار عملیات کربلای ۴ است که خود در آن حضور داشت.

*پارادایم شیفت

پس از این مقدمه، «غلامحسین محمدی» مشاور مدیرعامل، آغازگر طرح دیدگاهها بود؛ کسی که از ایرنا به عنوان «یکی از غنی ترین سازمانهای کشور» نام برد وبا تحلیل و بررسی برخی ذهنیتهای عمومی و روشهای مدیریتی در کشور، از «خطای هزینه» به عنوان «بدترین خطای تصمیم گیری» یاد کرد.

او توضیح داد:« در چنین شیوه ای، فرد و سازمان حتی اگر بداند اشتباه کرده است حاضر نیست در هزینه ها تجدید نظر کند.»

محمدی تاکید کرد: اینکه بتوانیم از هزینه های اضافی دست برداریم و وارد مسیر جدید شویم، نیاز به شجاعت، حریت و آموزش دارد.

مشاور مدیرعامل با اشاره به سرنوشت متفاوت شرکتهای معتبری که در برابر تغییرات مقاومت کرده و از صحنه حذف شده اند و شرکتهایی که بموقع، دگرگونی های متناسب با شرایط جدید را پذیرفتند، از «پارادایم شیفت» سخن گفت و اینکه گاهی اوقات باید برای پذیرش تغییر از نقطه صفر نیز شجاعت داشت.

وی مدیران ایرنا را دعوت کرد با چنین نگاهی به مسایل آن بنگرند و خود را برای تغییرات شگرف آماده کنند؛ نگاهی که به عقیده او، با تدوین برنامه راهبردی سازمان کلید خورده است.

سپس، «سیدجواد جعفری زوج» مدیرکل دفتر برنامه ریزی، توسعه و تحول اداری به تشریح ویژگیهای برنامه راهبردی ایرنا پرداخت و از رونمایی رسمی آن در دهه فجر خبر داد.

او گفت که اجرای برنامه راهبردی در ایرنا ظرف سه سال به تحولات عمیق و پیشرفتهای گسترده آن در همه ابعاد منجر خواهد شد اما تحقق آن به همکاری همه کارکنان بستگی دارد.

«پدرام الوندی» سرپرست معاونت خبر هم از آغاز تدوین استایل بوک ، مرامنامه حرفه ای و منشور اخلاقی ایرنا خبر داد و از همه همکاران خواست در تدوین آن مشارکت کنند.

وی یادآور شد که ضعف در نگارش متن و بسته بندی مطالب می تواند زحمات خبرنگاران را در حوزه های مختلف هدر دهد.

«مهدی شفیعی» معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی نیز با تشریح اقدامات مختلفی که در یکسال اخیر در حوزه اجرایی سازمان صورت گرفته است، اطمینان داد که کمیسیون توسعه مدیریت و کمیته های تخصصی پنجگانه آن که بتازگی راه اندازی شده، نتایج ثمربخشی برای همکاران خواهد داشت.

«اصلاح ساختار اداری سازمان»، «شفاف کردن اطلاعات»، «جذب ۳۵ نیروی جدید از طریق آزمون استخدامی» و تدوین بودجه سال ۹۸ سازمان از جمله خبرهایی بود که شفیعی در باره آنها سخن گفت.

«وحید رافع» معاون مهندسی و فناوری اطلاعات هم دراین جلسه با تشریح برنامه های فنی سازمان ابراز امیدواری کرد که سامانه جدید تحریریه ایرنا تا اسفندماه راه اندازی شود.

او گفت:  بر اساس طرحی که آماده شده و در حال ورود به مراحل اجرایی است، همه سامانه های ایرنا تجمیع می شود.

«محمدتقی روغنی ها» مدیرعامل موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران هم از «سال سختی» سخن گفت که امسال بر همه مطبوعات از جمله روزنامه های موسسه ایران و مدیران و کارکنان آن گذشته است.

وی با تشریح برنامه های جدید موسسه ایران خاطرنشان کرد: شرایط دنیای رسانه عوض شده و اگر خود را با آن تطبیق ندهیم، از صحنه حذف خواهیم شد.

«محمدعلی زکریایی» سرپرست دانشکده خبر به عنوان دیگر سخنران این نشست با شرح مسائل این دانشکده و روند حل آنها، از آغاز فعالیت دانشکده خبر در حوزه آموزش فناوری های نو در عرصه رسانه، استارتاپها و ایجاد دپارتمان زبانهای خارجی خبر داد.

او گفت که هم اکنون دپارتمان عربی در دانشکده خبر تشکیل شده است.

*دیدگاه سردبیران

پس از آن، مدیران و سردبیران بخشهای مختلف، دیدگاههای خود را در باره مسایل و برنامه های سازمان مطرح کردند.

«عمار کلانتری» سردبیر ایرناپلاس از اینکه فعالیت این بخش، روحیه «جسارت» را به بخشهای مختلف سازمان دمیده است، ابراز خرسندی کرد، «فاطمه نوری» سردبیر گروه استانها از کاهش اخبار ویژه و برجسته شدن گزارشهای استانی در صفحه نخست ایرنا به عنوان دستاوردهایی بزرگ در حوزه خویش نام برد.

«قاسم شریعتی» سردبیر گروه تحقیق و تفسیر از «گفتمان مبنایی» برنامه راهبردی انتقاد کرد و با «مارپله ای» توصیف کردن سیستم مدیریتی در سازمان، خواستار اصلاح این ساختار شد. او گفت که  باید ساختاری مبتنی بر شایسته سالاری و درجه بندی نیروها بر اساس دانش، تجربه و سوابق مدیریتی بر سازمان حاکم شود.

پس از او، «حسن سلامی» سردبیر گروه نظارت و ارزشیابی خبر خواستار تغییر نوع «روایتگری» ایرنا شد و اظهارداشت: کیفیت خبرهای همکاران نسبت به یکسال گذشته، «خوبتر» شده اما هنوز «تحول» رخ نداده است.  او همچنین در باره وضعیت استحکام سازه ساختمان مرکزی ایرنا هشدار داد و  از مسئولان خواست قبل از وقوع حادثه ای ناگوار، کاری بکنند.

«فرهاد راستی» سردبیر ورزشی هم گفت که برخی گلایه های بیرونی در باره خبرها و گزارشها در یکسال اخیر نشان می دهد ایرنا موثر بوده است. او تاکید کرد که باید از «لاک دفاعی» خارج شویم.

«کتایون لامع زاده» سردبیر گروه سیاسی از لزوم توجه بیشتر به وضعیت پرداختهای همکاران و تامین هزینه های تجهیزات آنان صحبت کرد و «تورج شیرآلیلو» معاون اداره کل اخبار خارجی هم ضمن نقد برنامه راهبردی، لزوم اصلاح ساختار اداری ایرنا و ایجاد معاونتهای جدید را یادآور شد. او همچنین پیشنهاد داد برنامه راهبردی ۱۰۰ ساله ایرنا تدوین شود.

«فائزه طاهری» سردبیر گروه فرهنگی خواستار آن شد تا با توجه به وضعیت سازمان، «ساعت کار گردشی» برای همکاران تعریف شود و علاوه بر آن، برنامه ها به سمتی پیش برود که همکاران رابط خبر با امنیت وثبات شغلی بیشتری فعالیت کنند؛ لزوم توجه به رابطان خبر البته ، موضوعی بود که از سوی بسیاری از سردبیران در این جلسه مورد تاکید قرار گرفت.

«محمدرضا علی مددی» سردبیر عکاسی هم خواستار توجه بیشتر به جایگاه عکس و فیلم در سازمان و تجهیزات آنان شد و «محمدمهدی جلیلی در» مدیرکل چندرسانه ای پیشنهاد کرد یک صندوق کمک اضطراری برای کمک به همه همکاران از جمله رابطان خبر در سازمان ایجاد شود.

*روحیه شجاعت را تقویت کنیم

دکتر هاشمی در جمع بندی، به همه مسائل طرح شده پاسخ داد.  او با تشریح برنامه های فراروی سازمان در زمینه های جذب نیرو، اعزام به دفاتر خارج از کشور، بودجه و مسائلی مانند آن، از طرح انتقادهای کارشناسی و دلسوزانه استقبال کرد و گفت: برای پیشرفت، باید روحیه نقادی و گفت وگو را در سازمان حفظ کنیم.

مدیرعامل گفت که هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب راه درازی در پیش داریم و به همین دلیل، باید در برنامه ریزی ها، شجاعت و حریت داشته باشیم و روی ضرورتهای سازمانی کار کنیم.

هاشمی همچنین گفت: حتما باید از ظرفیت نیروهای پیشکسوت در سازمان استفاده شود اما این امر به آن معنا نیست که همه مدیران باید از میان پیشکسوتها انتخاب شوند.

مدیرعامل به عنوان نمونه، از میزهای تخصصی  که بتازگی در اداره کل اخبار خارجی تشکیل شده است، به عنوان اقدامی ارزشمند برای بهره گیری از ظرفیتهای کارشناسی نیروهای پیشکسوت سازمان نام برد.

او همه خبرنگاران ، دبیران و سردبیران ایرنا را تشویق کرد تا در عرصه فعالیت رسانه ای که به مثابه جنگ است، «شجاع» باشند.

مدیرعامل گفت:« اگر در چارچوب منافع ملی، قانون و اخلاق حرفه ای کار کنیم و رضایت خدا را در نظر داشته باشیم، نباید نگران دلخوری برخی افراد و سازمانها از کارمان باشیم.»

او همچنین ضرورت حرکت سازمان به سوی «درآمدزایی با رعایت ملاحظات حرفه ای» را یادآور شد تا در نتیجه آن، خدمات رفاهی و حقوقی همکاران نیز افزایش یابد.

نشست مدیرعامل و مدیران و سردبیران با وجود گذشت سه ساعت، پر هیجان و با انرژی پیش می رفت اما دکتر هاشمی ناچار شد برای میزبانی از رییس دانشگاه فنی و حرفه ای و هیات همراه که طبق برنامه در سازمان حضور یافته بودند، ختم جلسه را که از مدت زمان برنامه ریزی شده، نیم ساعت نیز فراتر رفته بود، اعلام کند.

با وجود این، راهروی منتهی به سالن کنفرانس برای مدتی طولانی، صحنه تداوم گفت وگوهای گروهی همکاران و تحلیل و بررسی مطالب این جلسه بود.

رع** ۱۵۵۱