روز پنجشنبه ۲۲ فرورین به اتفاق دکتر «سید ضیاء هاشمی»«پدرام الوندی» معاون خبر، «سیدجواد جعفری زوج» مدیرکل دفتر برنامه ریزی، نوسازی و تحول اداری راهی لرستان شدیم و هواپیما ساعت ۱۱:۳۰ در فرودگاه خرم آباد فرود آمد.
برخی از مسئولان بانک ها، وزارت بهداشت، هلال احمر، اورژانس و اعضای شورای اسلامی شهر تهران از مسافران این پرواز بودند. همه آمده بودند که با بسیج ملی مشکلات مردم را برطرف کنند.
اگر چه شهر خرم آباد بعد از سیل ۱۲ فروردین تا حدودی به روال طبیعی برگشته بود ولی چشمه های جوشان در برخی مناطق، آثار به جا مانده از طغیان رودخانه ها را کاملا تازه نگهداشته بود.
هدف اصلی این سفر، رفتن به میان مردم پلدختر بود که دکتر «خسرو عزیزی» رئیس دانشگاه لرستان نیز همراهمان شد، بعد از دو ساعت به مقصد رسیدیم، شاید باور کردنی نبود نیمی از شهر با گذشت ۱۰ روز از سیلاب همچنان درگیر سیل بود، گِلهای به جا مانده از این سیلاب در کوچه ، خیابان و خانههای این شهر، خودنمایی می کرد.
طبق آمار ۳۰۰ واحد مسکونی این شهر اصلا قابل سکونت نبود اما صحنه های همدلی و همکاری مردم از استانهای مختلف، زیبایی و جذابیت خاصی به وضعیت این شهر بخشیده بود و به گفته مدیرعامل ایرنا؛ تداعی کننده دوران دفاع مقدس بود.
تا چشم کار می کرد گل و لای بود، در بلوار امدادگران، پلیس در حال نظم دهی به ماشین های ورودی بودند؛ روی دیوارها و در خانه های پر از گل پلاکاردها و دست نوشته هایی به چشم می خورد که در نوع خود بی نظیر بود :« قالیشویی صلواتی استان ... »، «در کنارتیم هموطن»، «تشکر بابت همدردیت».
بیش از ۱۰۰ دستگاه کمپرسی و افراد بیل به دست در حال پاکسازی شهر از گل و لای حاصل از سیلاب بودند؛ البته گفته می شد که ارتفاع گِلهای به جای مانده از سیلاب عظیم در شهر پلدختر در روزهای آغازین در بعضی از نقاط به سه متر هم رسیده بود.
از ماشین پیاده شدیم و بعد از پوشیدن چکمه ها، به میان مردم رفتیم؛ صحنه های همدلی و یکرنگی، موکب های پذیرایی، بولدوزرها و ماشین هایی که در حال تمیز کردن بودند و شماری از مسئولانی که آمده بودند مشکلات مردم را از نزدیک ببینند، در سطح شهر به چشم می خورد.
با مردم هم صحبت شدیم. دکتر هاشمی که خود از جامعه دانشگاهی و پژوهشگر است از مردم گرفته تا امدادگرانی که برای کمک آمده بودند، با همه صحبت کرد. پسر جوانی که از لحظه سیل می گفت که ساعت ها با خانواده اش بر بام خانه شان بودند، صحبت با بانویی که به دلیل از دست دادن مسکن و تمام زندگی اش دغدغه داشت، صحبت با اقشار مختلفی که از استانهای مختلف آمده بودند، از روحانیون، کشاورزان، فرهنگیان، طلبه ها و ....
برخی از مسئولان استان و شهرستان نیز در کنار مردم بودند، حجتالاسلام والمسلمین احمد مروی تولیت آستان قدس رضوی نیز در پلدختر بود تا از نحوه خدمترسانی خادمیاران رضوی(ع) بازدید کند.
ولی دو نکته مهم در این بازدید میدانی قابل تامل بود. یکی وفاق ملی و همبستگی مردم بود که نشان می داد ایرانیان در محبت به همنوع خود سنگ تمام می گذارند و نکته مهم دیگر اینکه عملکرد دولت به مردم خوب تبیین نشده بود و برخی مردم نارضایتی داشتند.
اگر چه تامین تجهیزات و حضور صدها دستگاه ماشین آلات ویژه لایروبی، امدادرسانی شبانه روزی و هماهنگی بین دستگاهی، تلاش برای بازگشایی راهها و برقراری مجدد جریان برق، گاز و آب از جمله اقدامات دولت بود که باید رسانه ها برای مردم تشریح می کردند ولی نبود تبلیغات و اطلاع رسانی مناسب باعث شده بود که برخی از این فضا سوء استفاده کنند؛ هرچه بود مردم می خواستند که مشکلاتشان زودتر برطرف شود.
مدیرعامل ایرنا در بین مردم سیلزده به آنان اطمینان داد که مشکلاتشان از این رسانه مردم محور، بازگو می شود . دکتر هاشمی در همین راستا به معاون خبر دستور داد که یک تیم رسانه ای در بین مردم پلدختر مستقر کند و هر آنچه در این منطقه هست به درستی منعکس شود تا دغدغه های مردم کاهش یابد.
وی تاکید کرد که اگرچه جبران آثار تخریبی سیلی با برآورد اولیه بیش از ۳۰ هزار میلیارد ریال خسارت شاید بزودی میسر نشود اما با تلاش و همدلی و همراهی مردم ایران حتما می توان پلدختر زیبا ساخت .
فرماندار پلدختر هم تاکید کرد که هدف اولیه در وقوع سیل، نجات جان مردم و هشدارها و اطلاع رسانی ها بود که این موضوع باعث شد تلفات جانی نداشته باشیم و در مرحله کنونی هم پاکسازی شهر از گل های حاصل از سیلاب در دستور کار قرار دارد که تا چند روز آینده این کار تمام می شود.
اغلب سیلزده ها از نحوه پذیرایی و ساماندهی برای وعده های غذایی ابراز رضایت داشتند ولی نگران کالاهای اساسی و تامین مسکن خود بودند.
بعد از ساعت ها حضور در منطقه و بودن در میان مردم پلدختر، احساس همدردی بیشتر شده بود.
برنامه بعدی دیدار با استاندار لرستان بود. دغدغه آقای سید موسی خادمی رفع مشکلات مردم پلدختر، معمولان و... بود. وی گفت که هزینه اجاره خانه آن دسته از شهروندان که نمی توانند در منازل خود اقامت کنند به مدت یکسال پرداخت خواهد شد.
استاندار لرستان دلیل اصلی نابسامانی را قطع ارتباط در روزهای نخست سیل پلدختر دانست و یادآور شد که با گذشت زمان، روند امدادرسانی منسجم شده است .
وی از برخی اقدامات با اهداف خاص در منطقه نیز گفت و اطمینان داد که این جو روانی با اقدامات گسترده و ارایه خدمات به مردم به زودی برطرف می شود.
مسئولان حاضر در استانداری هم از راهکارهای مختلف برای اسکان مردم صحبت می کردند که قرار شد بعد از جمع بندی به اطلاع عموم برسد.
استاندار لرستان همچنین از نشست ستاد هماهنگی مدیریت بحران که ساعتی پیش از آن در استانداری تشکیل شده بود خبر داد و گفت: وزیر نیرو در این جلسه از پیگیری مساله تخصیص آب به لرستان و بهبود شرایط در آینده نزدیک خبر داد .
طغیان رودخانه های خرم آباد و کشکان در پایان دهه نخست فروردین ماه باعث خسارت سنگین به مردم شهرهای خرم آباد، نورآباد، دورود، معمولان و پلدختر شد و از آن زمان تاکنون امداد رسانی به مردم با جدیت در حال اجراست. از آن زمان، رییس جمهوری و مقامهای ارشد کشور در تماس با استاندار پیگیر شرایط استان بوده و تاکنون ۳۵ مقام ارشد دولتی، نظامی و غیرنظامی به استان لرستان سفر داشته اند.
گزارش: فاطمه نوری جهانگرد/ مدیرکل اخبار استانها و عضو هیئت اعزامی ایرنا
تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۹
مدیرعامل سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی بعد از بازدید مناطق سیلزده خوزستان در هفته گذشته، این بار به لرستان رفت تا با مشاهده مستقیم اوضاع و احوال مناطق سیلزده، با مسئولان و مردم باصفای این دیار از نزدیک گفت وگو و حمایت همه جانبه ایرنا برای کمک به مردم و مسئولان را اعلام کند.