به گزارش روابط عمومی ایرنا، زمانی تازهترین رخدادها به وسیله خبرنگاران به صورت دستی از طریق تلکس مخابره میشد و مانند امروز شبکههای اجتماعی، روزنامهها و سایتهای خبری در فرایند اطلاعرسانی از رخدادها و وقایع تسهیلگر و کمککننده نبودند، از سوی دیگر تعداد روزنامهها اندک بود مانند روزنامههای اطلاعات و کیهان که برای مخاطبان از تهران به مرکز چهارمحال و بختیاری ارسال میشد به همین دلیل کار خبرنگاری بسیار طاقتفرسا بود.
آن زمانها به دلیل کمبود امکانات و نبود جادههای مناسب، با وجود اینکه گاهی آنقدر برف میآمد که خبرنگار با خودروش در گل و لا پشت جاده برفی گیر میکرد و یا گاهی ریزش سنگ برای رسیدن به سوژه خبری جلو راه خبرنگار را سد کرده بود، اما رساندن خبر و اطلاعرسانی هیچگاه تعطیل نمیشد.
در آن زمان، اخبار تنها خبرگزاری چهارمحال و بختیاری به صورت تلکس برای مخاطبان از جمله نشریات منتشر میشد که رادیو و تلویزیون و مطبوعات آن را منتشر میکردند و گاهی خبرها به صورت بولتن به ایستگاه رادیو ارسال میشد.
یک شناسنامه ۹۰ ساله اینجاست
بنیان خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) از سال ۱۳۱۳ شمسی و با تاسیس آژانس پارس در چهارچوب سازمانی وزارت امور خارجه با هدف گردآوری، ترجمه و انتشار اخبار ایران و جهان گذارده شد و نزدیک به چهار دهه بعد، وزارتخانهای با عنوان اطلاع رسانی فعالیت خود را در دولت وقت آغاز کرد و به این ترتیب در سال ۱۳۴۲ آژانس پارس به خبرگزاری پارس با نام اختصاری پانا تغییر نام داد.
پیش از این، آژانس پارس برای مدتی به طور مشترک با رادیو فعالیت میکرد و تهیهکنندگی اخبار این رسانه را بر عهده داشت.
پایهگذاری وزارتخانه «اطلاعات و جهانگردی» در سال ۱۳۵۳ سبب شد تا خبرگزاری پارس نیز از نظر تشکیلاتی دگرگونیهایی را تجربه کند و در این تغییرات، خبرگزاری پارس از اداره کل خبرگزاری به سازمان خبرگزاری تبدیل و به عنوان یک شرکت سهامی دولتی شناسایی شد و به تصویب نمایندگان مجلس شورای ملی رسید.
سه سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی یعنی در دیماه ۱۳۶۰، با تصمیم نمایندگان مجلس شورای اسلامی، خبرگزاری پارس به خبرگزاری جمهوری اسلامی با نام اختصاری ایرنا (IRNA) تغییر نام داد و فصل تازهای در فعالیتهای این رسانه گشوده شد.
در زمان حاضر خبرگزاری جمهوری اسلامی دارای ۳۱ مرکز در استانهای کشور و ۲۷ دفتر در شهرهای مختلف ایران و همچنین در تعدادی از کشورهای خارجی با داشتن مراکز اطلاع رسانی توانسته ماموریت رسانهای خود را به بهترین شکل ممکن اجرایی سازد و امروز به عنوان رسانه مادر در نودمین سال تاسیس خود همچنان پویا و با نشاط با حفظ اصول حرفهای خبررسانی در حال فعالیت است.
سه نسل یک رسانه از چگونگی اطلاعرسانی میگویند
پیشکسوتانی در امر اطلاعرسانی هستند که خاطرات آنها چراغ روشن گذشته است که تا امروز روشن مانده است، دورهای که چهارمحال و بختیاری دارای یک ایستگاه رادیویی و یک آژانس خبری بود، اخبار استان از طریق تلکس خبرگزاری برای روزنامههای سراسری ارسال میشد.
پیشکسوتان ایرنا مرکز چهارمحال و بختیاری در میزگردی به مناسبت ۹۰ سالگردی تاسیس خبرگزاری جمهوری اسلامی از خاطرات خود از آژانس پارس تا ایرنا گفتند.
در همین ارتباط و به بهانه ۹۰ سالگی ایرنا میزگردی با حضور علی جلالی دهکردی، محمد علیدوستی شهرکی، مرتضی شاهوردی، ثریا آزادی، مژگان سادات جزایری و نرگس کریمی از رابطان خبر به عنوان پیشکسوتان ایرنا چهارمحال و بختیاری برگزار شد تا در خصوص ویژگیهای این رسانه در نودمین سالروز تاسیس آن به گفت و گو بنشینیم.
علی جلالی دهکردی؛ از آژانس پارس تا ایرنا
علی جلالی دهکردی خبرنگار پیشکسوت خبرگزاری جمهوری اسلامی میگوید: فعالیت خود را در ایرنا شهرکرد از ۱۵ خرداد سال ۱۳۵۷ در بهبوهه روزهای انقلاب آغاز کرد. در آن زمان شمار نیروهای دفتر خیلی زیاد نبود و با رییس مرکز که آن هم به دلیل غیربومی بودن مرتب در حال رفت و آمد بود سه نفر بودند.
او از نخستین روز کاری خود در ایرنا که به دلیل نداشتن کروات از حضور در جلسه محروم شده بود و جلسه را از پشت پنجره پوشش میداد تعریف میکند.
این خبرنگار پیشکسوت ایرنا از روزهای آغازین شکل گیری انقلاب اسلامی و توزیع اطلاعیههایی در خصوص فساد حکومت شاه در بین مردم میگوید.
محمد علیدوستی شهرکی؛ نسل دوم خبرنگاران ایرنا
یکی دیگر از پیشکسوتان ایرنا است که فعالیت خود را در خبرگزاری جمهوری اسلامی از سال ۱۳۷۰ از طریق آزمون بورسیه آغاز کرد و از تیر سال ۱۳۷۲ به عنوان رییس مرکز شهرکرد در این دفتر مشغول به کار شد.
قبول مسوولیت ایرنا در استانهای مرکزی، لرستان، دبیری منطقه چهارم خبری ایرنا به مدت پنج سال، مسوولیت دفتر بروجرد و اعزام به دفتر عراق به عنوان خبرنگار از سوابق کاری او است.
مرتضی شاهوردی؛ آغاز کار خبرنگاری دهه شصت
از دیگر پیشکسوتان ایرنا شهرکرد است که از سال ۱۳۶۹ وارد خبرگزاری شد و به مدت ۱۰ سال در پست نیروی پشتیبانی و مالی در این سازمان مشغول به کار بود که از ۱۳۸۰ وارد کار خبر شد.
قبول مسوولیت در دفاتر گچساران و خمین از جمله سوابق کاری او است.
مژگان سادات جزایری؛ در زمره نخستین زنان خبرنگار
یکی دیگر از خبرنگاران بازنشسته ایرنا است که در سال ۱۳۷۰ به عنوان متصدی امور اداری استخدام شد اما بعدها با عنوان نخستین خبرنگار زن در استان وارد عرصه کار خبررسانی شد.
نرگس کریمی؛ از نسل سوم خبرنگاران
یکی از نخستین رابطان خبر ایرنا است که همکاری خود را با خبرگزاری جمهوری اسلامی از سال ۱۳۸۵ آغاز کرد که به گفته او در آن شرایطی که بانوان خبرنگار کمتر از سوی مسوولان باور میشدند.
او پوشش اخبار شهرستان بروجن به مدت یک سال و نیم را از دیگر سوابق کاری خود در ایرنا عنوان کرد.
کریمی تا سال ۱۳۹۶ با ایرنا همکاری میکرد.
ثریا آزادی؛ از نسل اول خبرنگاران زن آژانس پارس
یکی دیگر از پیشکسوتان ایرنا است که به دلیل کسالت نتوانست در این میزگرد حضور داشته باشد و با او تلفنی صحبت کردیم.
او کار خود را از آبان سال ۱۳۵۵ به عنوان متصدی امور اداری در خبرگزاری آغاز و تا سال ۱۳۸۳در ایرنا مشغول به کار بود و پس از آن به افتخار بازنشستگی نائل شد.
ایرنا با کمترین امکانات و با بیشترین تاثیرگذاری
علی جلالی دهکردی خبرنگار پیشکسوت چهارمحال و بختیاری میگوید: ایرنا که در این سالها با نامهای مختلف از جمله پارس و پانا شناخته میشد و وقتی خبرگزاریهای دیگر وجود نداشتند و متولد نشده بودند، وجود داشت و با وجود کمبود امکانات در بخشهای زیرساختی و نیروی انسانی اما همیشه بیشترین تاثیرگذاری را در بین رسانهها داشت.
این خبرنگار پیشکسوت ایرنا افزود: با وجود همه مشکلات و کمبودها اما ایرنا همیشه در چهارمحال و بختیاری حرف نخست را در بحث اطلاعرسانی میزد و توانست به خوبی بدرخشد.
او یادآور شد: خبرگزاری جمهوری اسلامی در آن سالها که بسیاری از رسانهها وجود نداشتند مسوولیت تامین اخبار رسانههای دیگر را نیز برعهده داشت و اخبار را در قالب بولتنهایی در دسترس مسوولان و مردم قرار میداد.
ایرنا؛ مادر رسانهها
محمد علیدوستی شهرکی گفت: خبرگزاری جمهوری اسلامی همیشه به عنوان مادر رسانهها شناخته میشد و تغذیه کننده همه رسانهها در زمان خود بود.
او یادآور شد: ایرنا اگر چه یک سازمان، ارگان و رسانهای دولتی به شمار میرود اما در حقیقت یک سازمان حاکمیتی و به عنوان خبرگزاری نظام جمهوری اسلامی شناخته میشود.
به گفته علیدوستی شهرکی، ایرنا در عمل ثابت کرده رسانهای مردمی است و همواره تلاش کرده به صورت واقع گرایانه مسائل و مشکلات جامعه را به سمع و نظر مسوولان برساند.
ایرنا؛ فرصتساز برای حضور بانوان خبرنگار
مژگان سادات جزایری در خصوص خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: ایرنا برای حضور فعال بانوان در عرصه کار خبر و اطلاعرسانی به خصوص در چهارمحال و بختیاری فرصت ساز بود.
او اضافه کرد: در شرایطی که حضور بانوان در عرصه کار خبر در استان مرسوم نبود و معنا و مفهومی نداشت ایرنا فرصت فعالیت در این عرصه را برای من فراهم کرد و امروز میبینیم که حضور بانوان خبرنگار در استان حتی از مردان پیشی گرفته است.
جزایری ادامه داد: برای دیده شدن بهتر اخبار و گزارشها و تاثیرگذاری بیشتر تلاش میکردم مطالب تولیدی خود را در روزنامهها و نشریههایی که وجود داشت به چاپ برسانم.
نرگس کریمی با تایید این مطلب گفت: شرایط تا دهه ۸۰ هم برای فعالیت زنان در عرصه خبررسانی در چهارمحال و بختیاری سخت و طاقت فرسا بود چون برخی از مدیران دستگاههای اجرایی از دوربین صدا و سیما استقبال می کردند و کمتر رغبتی برای مصاحبه با خبرنگار زن داشتند اما با تلاش مستمر و پشتیبانی ایرنا این رویه تغییر کرد.
ثریا آزادی گفت: شمار نیروهای خبرگزاری شهرکرد زیاد نبود اما با همان نفرات اندک خبرهای تاثیرگذاری تهیه میشد.
او ادامه داد: قدمت خبرگزاری جمهوری اسلامی در چهارمحال و بختیاری از صداو سیما بیشتر است و بعدها که صدا و سیما نیز تاسیس شد از بولتن خبری ایرنا استفاده میکردند.
سیاسی نبودن؛ رمز ماندگاری ایرنا
جلالی دهکردی در خصوص رمز ماندگاری ایرنا گفت: دور بودن از هرگونه گرایشهای سیاسی چپ و راست از مهمترین ویژگیهای ایرنا به شمار میرود که موجب ماندگاری این رسانه شده است.
او یادآور شد: مجموعه خبرگزاری جمهوری اسلامی همیشه در خدمت نظام جمهوری اسلامی و در صف مردم و پایگاهی برای بیان مشکلات و نیازهای آنان در جامعه مطرح بوده و هست.
ایرنا؛ رسانهای قابل اعتماد
محمد علیدوستی شهرکی گفت: اعتبار هر رسانه به اعتمادی است که مخاطبان به آن رسانه دارند و ایرنا در طول ۹۰ سال فعالیت حرفهای خود توانسته است مخاطبان خود را در بین افراد مختلف جامعه با هر سلیقه و تفکری راضی نگه دارد.
او با اشاره به اعتماد مردم و مسوولان به اخبار ایرنا اظهار داشت: خبرنگاران ایرنا در همه رویدادها حضوری فعال داشته و همیشه میداندار بودهاند.
به گفته علیدوستی، هر چند امروز رسانههای دیگری متولد شدهاند و فضای مجازی رونق گرفته است اما باز هم به دلیل اعتمادی که مخاطب به اخبار ایرنا دارد؛ این رسانه همچنان مرجعیت خبری خود را در زمانهای مختلف از دست نداده و به عنوان یک رسانه مرجع در جامعه شناخته میشود.
او یادآور شد: امروز نیز با وجود تعدد رسانهها اما باز هم هرگاه مردم در اتفاق و جریانی تردیدی داشته باشند برای دریافت اخبار صحیح و موثق به ایرنا مراجعه میکنند و همین امر موجب ماندگاری این رسانه شده است.
صداقت و توانمندی؛ عامل ماندگاری کار خبرنگاران
مژگان سادات جزایری در خصوص رمز ماندگاری ایرنا گفت: سرعت، صحت، دقت و توانمندی خبرنگاران ایرنا از مهمترین عوامل ماندگاری این رسانه شده است.
او ادامه داد: خبرنگاران ایرنا همیشه بدون هیچگونه چشم داشتی و با این دیدگاه که نباید مدیون و وامدار هیچ مسوولی بود برای خدمت به مردم قلم زدهاند.
این پیشکسوت ایرنا از خاطرات خود و تخصصی کارنکردن خبرنگاران استانها به دلیل کمبود نیرو گفت و اظهار داشت: خبرنگاران استانها به نوعی همه فن حریف بودند و در همه بخشها قلم میزدند.
جزایری با اشاره به تهیه گزارشی با سوژه اجتماعی گفت: این گزارش اینقدر تاثیرگذار بود که استاندار وقت طی یک تماس تلفنی به دلیل تهیه این گزارش از ایرنا تقدیر کرد و نسبت به برطرف کردن آن مساله اجتماعی اقدام شد.
او به یکی دیگر از گزارشهای خود که به مناسبت روز جانباز تهیه شده بود اشاره کرد و افزود: در این گزارش با همسران جانبازان هم صحبت شده بودم وبا نوشتن هر کلمه از مشکلات آنها اشک ریختم و حسرت خوردم.
رسانهها قدر نیروهای خود را بدانند
آزادی از پیشکسوتان ایرنا گفت: رسانهها به ویژه خبرگزاری جمهوری اسلامی باید قدر نیروهای خود را بداند.
او ادامه داد: خبرگزاری جمهوری اسلامی به واسطه تخصص و تعهد و کاربلدی نیروهای خود است که ماندگار مانده است و باید قدردان نیروهای خود باشد.
رسانه باید دایره المعارفی قابل اعتماد باشد
مرتضی شاهوردی یکی دیگر از پیشکسوتان ایرنا نیز گفت: ایرنا در کنار سه اصل مهم صحت، دقت و سرعت به عنوان دایرهالمعارفی اصیل و قابل اعتماد در بین رسانهها شناخته میشود که بی شک رسانه باید به عنوان یک مرجع و دایره المعارفی برای امر اطلاعرسانی باشد.
او با تاکید بر اینکه ایرنا جایگاه واقعی خود را به عنوان رسانه مرجع به رغم فراز و نشیبهای زیاد توانسته به خوبی حفظ کند اضافه کرد: امروز حتی برخی از نشریات و حتی برخی سایتهای با وجود داشتن خبرنگار، اما باز هم از اخبار خبرنگاران ایرنا استفاده میکنند.
به گفته شاهوردی، هر چند امروز با تنوع رسانهها و پیامرسانها روبرو هستیم اما با این وجود خبرنگاران ایرنا افرادی کاربلد و بیباک هستند و نسبت به همه رسانهها و نشریهها برتری دارند و همیشه از نظر تولید محتوا یک گام جلوتر هستند.
خبرنگاران خبرگزاری باید مختص باشند
علی جلالی دهکردی میگوید : خبرگزاری به نوعی مادر مطبوعات کشور است، رسانههای بین المللی بر روی اخبار این رسانه حساب باز میکند.
محمد علیدوستی دیگر پیشکسوت ایرنا توصیهای به خبرنگاران داشت؛ اینکه در گرفتن اطلاعات به خصوص اطلاعاتی که حاوی عدد و رقم است خبرنگاران در رسانهها دقت لازم را داشته باشند و واحد آن را بپرسند چون اخبار نوشتاری سندیت دارند به همین دلیل خبرنگار باید از صحت و سقم هر خبر یقین داشته باشند.
او با تاکید براینکه صحت از ویژگیهای خبر ایرنا به شمار میرود اضافه کرد: همه خبرنگاران در هر رسانههای خود باید دقت داشته باشند صحت خبر را فدای سرعت نکنند.
علیدوستی همچنین در خصوص انتخاب تیتر از سوی خبرنگاران گفت: تیتر مانند تابلو یک مغازه است و رسانه باید در انتخاب تیترهای گویا و جذاب بیشتر توجه داشته باشد.
او ادامه داد: رعایت سبکهای خبری و انتشار اخبار امید آفرین از نقاط قوت ایرنا است هرچند تلاش کرده در قالب اخبار ویژه و محرمانه نقاط ضعف را به مسوولان گوشزد کند.
اخبار نمایندگی ایرنا در استان چهارمحال و بختیاری را اینجا بخوانید.