برنامه جامع اصلاح نظام اداری سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی که در روزهای اخیر به سازمان امور اداری و استخدامی ارسال شد، حاوی مجموعه طرحها و اقدامات اصلاحی سازمان ظرف سه سال آینده است و به همین دلیل، کنجکاوی بسیاری را برای آگاهی از جزییات آن برانگیخته است.

«بیتا سپهرخوی» رییس گروه تحول اداری و ارزیابی عملکرد که از ادارات زیرمجموعه دفتر برنامه ریزی، نوسازی و تحول اداری سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به شمار می رود و در تهیه این برنامه جامع، نقش موثری داشته، در گفت وگو با پایگاه اطلاع رسانی سازمان، توضیحات بیشتری در این زمینه داده است.

«پیش بینی و برنامه ریزی ، تهیه، اجرا ، استخراج و نظارت بر اجرای طرح های آماری مختلف»، «تهیه و تنظیم بانک اطلاعات آماری و ارائه هرگونه آمار و اطلاعات و گزارشهای مورد نیاز به مراجع»، «اجرای نظام ارزشیابی عملکرد سازمان با هماهنگی واحدهای متبوع و شناخت نقاط قوت و ضعف آنان به منظور فراهم آوردن زمینه های ارتقای سطح کارایی و مسئولیت پذیری در سازمان» و «تدوین و اجرای برنامه های فرهنگ سازی و ایجاد و بسترسازی مناسب برای تحقق تحول اداری» از جمله وظایفی است که برای گروه تحول اداری و ارزیابی عملکرد تعریف شده است.

خانم سپهرخوی حدود ۲۰ سال سابقه کار حرفه ای در ایرنا دارد و سالها است با تعهد، مسئولیت پذیری بالا و اخلاق خوش در بخشهای مختلف اداره کل دفتر برنامه ریزی، نوسازی و تحول اداری فعالیت می کند.

 

*خانم سپهرخوی، انتشار خبر تدوین برنامه جامع اصلاح نظام اداری در ایرنا بسیاری از همکاران را کنجکاو کرده است. لطفا توضیح دهید این برنامه چیست و چه هدفی را دنبال می کند؟

سپهرخوی:  بطور کلی باید گفت نقشه راه اصلاح نظام اداری به عنوان سند راهبر مبتنی بر اسناد فرادستی، تعیین کننده مسیر تدوین برنامه های میان مدت  و سالانه برای اصلاح نظام اداری کشور است. بر همین اساس، دومین برنامه جامع اصلاح نظام اداری برای سال های ۱۳۹۷ الی ۱۳۹۹ در ده محور برنامه ای توسط سازمان اداری و استخدامی کشور تنظیم شده که هر محور برنامه ای مشتمل بر اهداف کمی ، اقدامات اساسی، پیامدها و نتایج برای بازده زمانی سه ساله است.

در این راستا، سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی به عنوان یک دستگاه اجرایی، برنامه های اجرایی ، اهداف کمی پیش بینی شده به همراه پروژه های ده برنامه را با تشکیل کمیته های ۵ گانه زیر مجموعه کمیسیون توسعه مدیریت پیگیری کرده است.

همانطور که می دانید ریاست این کمیسیون با مدیرعامل محترم سازمان است ولی مسئولیت کمیته ها را معاونان سازمان برعهده دارند.

 

*تدوین این برنامه چقدر طول کشید؟

سپهرخوی: تدوین این برنامه در جلسات مداومی که به ریاست جناب آقای شفیعی معاون محترم توسعه مدیریت و پشتیبانی و تلاشها و پیگیری های مستمر جناب آقای جعفری زوج مدیرکل محترم دفتر برنامه ریزی برگزار شد، حدود دو ماه طول کشید.

 

*یکی از بحث هایی که همواره از سوی همکاران سازمان مطرح می شود، لزوم اصلاح ساختار اداری سازمان است. آیا برنامه جامع اصلاح نظام اداری که اکنون تهیه شده، همان طرح اصلاح ساختار است یا اهداف دیگری را دنبال می کند؟

سپهرخوی: نه. برنامه جامع اصلاح نظام اداری که اکنون در قالب ۵۰ صفحه تهیه و به سازمان امور اداری و استخدامی ارسال شده، آن طرحی نیست که همکاران به دنبال آن هستند.

طرح اصلاح ساختار قرار است در تشکیلات موجود سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی بازنگری کند و تشکیلات جدیدی متناسب با نیازها و شرایط روز را پیشنهاد دهد تا پس از طی مراحل قانونی، ساختار جدید شامل معاونتها، ادارات کل، گروهها و دیگر زیرمجموعه های اداری در سازمان ما شکل بگیرد. البته، مطالعات و نشستهای مقدماتی در این زمینه آغاز شده اما هنوز این موضوع در داخل سازمان به مرحله نهایی نرسیده است.

برنامه جامع اصلاح نظام اداری در واقع، در راستای اجرای قانون برنامه پنجساله ششم توسعه کشور تدوین شده و به معنای انجام تکالیفی است که در این حوزه بر عهده دولت و دستگاههای اجرایی گذاشته شده و ایرنا هم به عنوان یک سازمان دولتی موظف به اجرای آن است.

این برنامه جامع مبتنی بر ده محور برنامه فرعی است که در هر یک از آنها، ایرنا توضیح داده است که برای اجرای تکالیف تعیین شده، چه اقداماتی در سال جاری و دو سال آینده انجام داده است یا انجام خواهد داد.

 

*مروری بر این برنامه جامع نشان می دهد که تمامی برنامه ها و فصلهای آن شامل یکسری جداول و اعداد و ارقام است و در واقع، هیچ متن مشروح و توضیحات کتبی همراه آن نیست؟

 سپهرخوی: همانطور که گفتم این برنامه مشتمل بر جداولی است که در آن هر دستگاه باید توضیح دهد بصورت دقیق و مشخص چه کاری را برای اجرای آن می خواهد انجام دهد. به عبارت دیگر، بیشتر محورهای برنامه به صورت کمی دیده شده و هر دستگاه اجرایی موظف است با عدد و رقم ، اهداف و عملکرد خود را درج کند.

در این دوره زمانی، هر دستگاه اجرایی موظف است اقدامات اساسی در هر برنامه را به منظور تحقق اهداف کمی انجام دهد ولی در برنامه های جدیدی که در دوره دوم آورده شده، تحقق اهداف کمی منوط به اجرای آن در قالب پروژه شده است. این یعنی باید این جداول با شرح و توضیحات لازم همراه باشد که این کار نیز انجام خواهد شد.

 

*برنامه اول این مجموعه به دنبال چیست؟

سپهرخوی: برنامه اول "مهندسی نقش و ساختار دولت " نام دارد و به دنبال اقدامات اساسی از جمله کاهش سقف پست های سازمانی ، کاهش سطوح مدیریتی ، واگذاری خدمات دستگاه های اجرایی و ... مبتنی بر اهداف چابک سازی و متناسب سازی حجم دولت است . هرگونه اصلاح ساختار سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی نیز بایستی با رعایت این برنامه انجام پذیرد. البته، سازمان با توجه به شرایط توسعه ای خود با کاهش پستها تاکنون مخالفت کرده اما در عین حال، بنا نداریم در مقابل اجرای قانون مخالفت و کارشکنی کنیم.

در حال حاضر، سازمان مسیرهای قانونی را در این زمینه دنبال می کند و متناسب با نتایج حاصله، برنامه ریزی خواهد کرد.

 

*با اجرای برنامه دوم تحت عنوان"توسعه دولت الکترونیک و هوشمند سازی اداری "، ظرف سه سال آینده شاهد چه اتفاقاتی در سازمان خواهیم بود ؟

سپهرخوی:   از مهمترین برنامه های دولت دوازدهم می توان به برنامه دوم اشاره داشت. رفتن به سمت مدیریت دولتی نوین ، خدمات عمومی نوین ، دولت هوشمند و تعامل با شهروندان در برنامه جامع دوره دوم در امتداد برنامه دوره اول هدف گذاری شده است .

می توان گفت ایرنا جزء سازمان های پیشرو در عرصه دولت الکترونیک بوده است و طی این دوره  زمانی  همگام با برنامه ششم توسعه پروژه های اجرایی متناسب با سند راهبردی ۱۴۰۰ ایرنا عملیاتی خواهد شد  که از مهمترین این اتفاقات می توان به   تدوین برنامه جامع توسعه هوش مصنوعی ، اصلاح و نوسازی تحریریه سازمان ، ایجاد سامانه متمرکز آرشیو ، راه اندازی آی پی تی وی (IPTV) و راه اندازی آژانس عکس ... اشاره داشت .

 

*در برنامه سوم با عنوان " خدمات عمومی در فضای رقابتی " ایرنا قرار است چه کاری انجام دهد ؟

سپهرخوی: برنامه اصلی ایرنا در کاهش هزینه های تمام شده خدمات دولتی ، انجام پروژه بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد می باشد که انجام این مهم جزو تکالیف برنامه ششم توسعه هم هست.

 

*در برنامه چهارم یعنی " مدیریت سرمایه انسانی " چه برنامه های جدیدی در برنامه جامع اصلاح نظام اداری آورده شده است ؟

سپهرخوی: از جمله اقدام هایی که مکلف هستیم در این برنامه سه ساله انجام دهیم انطباق مدیران حرفه ای با شایستگی های عمومی مدیریت است که از زمان اجرای این طرح هرگونه انتصاب مدیران سازمانی مشروط به انجام تطبیق با شایستگی های عمومی مدیریت و ارائه آموزش های لازم خواهد بود .

برنامه کاهش متوسط سن مدیران نیز جزو اقداماتی است که باید انجام شود و انتصابات یکسال اخیر ایرنا در همین راستا بوده است. همچنین تاکید برنامه سه ساله بر افزایش سهم انتصاب مدیران زن نسبت به کل مدیران است که سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی مکلف است در جهت جانشین پروری براساس شایستگی ها با تاکید بر گذراندن دوره های آموزشی مدیریتی بر اساس عدالت جنسیتی اقدام کند .

 

*در برنامه پنجم با عنوان " بهبود در نظام ها و فناوری های مدیریتی " چه پروژه هایی قرار است در ایرنا عملیاتی شود ؟

سپهرخوی:    پروژه های فنی ، اجرایی و بازنگری های جدی در بخش قوانین و مقررات سازمان در این بخش هدف گذاری شده است . در بخش قوانین، تدوین آیین نامه انتصاب مدیران حرفه ای متناسب با نیاز سازمان ، تدوین برنامه راهبردی ایرنا و مطالعات مربوط به اساسنامه سازمان از مهمترین برنامه های ایرنا طی این مدت خواهد بود.

 

*برنامه ششم در مجموعه برنامه جامع اصلاح نظام اداری تحت عنوان" توسعه فرهنگ سازمانی " چه اهدافی را دنبال می کند؟ 

سپهرخوی: براساس نظام نامه مدیریت توسعه فرهنگ سازمانی که در شهریور ماه سالجاری تصویب شد دستگاه های اجرایی موظفند نهادینه سازی رفتارهای عمومی و سازمانی را در بین کارمندان اطلاع رسانی و آموزش دهند ضمن اینکه مبنای ارزیابی عملکرد تمامی کارمندان ، جذب و استخدام نیرو ، تبدیل وضعیت و مسیر ارتقای شغلی و انتصاب های سازمانی مجموع امتیازهای اخذ شده در مولفه های معیارهای عمومی و اختصاصی شغلی و رفتاری کارکنان خواهد بود .

 

*مهمترین اقدامات ایرنا در برنامه هفتم این مجموعه با عنوان " صیانت از حقوق شهروندان (مردم ) در نظام اداری " و برنامه هشتم تحت عنوان "ارتقاء پاسخگویی ، شفافیت و مقابله با فساد در نظام اداری " در این سه سال چه خواهد بود؟

سپهرخوی: راه اندازی سایت روابط عمومی ایرنا از مهمترین اقدامات به منظور انجام تکالیف مربوط به صیانت از حقوق شهروندان و ارتقاء پاسخگویی و شفافیت به شمار می رود که امید است با همکاری کارکنان ایرنا طی مدت پیش رو نقایص و کمبودهای آن جبران شود، ضمن اینکه در جهت توسعه فرهنگ سازماتی نیز تقویت سایت روابط عمومی بسیار تاثیرگذار خواهد بود . برگزاری دوره های آموزشی کارکنان و اعضای هیات تخلفات اداری  در جهت ارتقاء اثربخشی نظام رسیدگی به تخلفات اداری ، انجام نظرسنجی های دوره ای از مخاطبین و کارکنان سازمان و همچنین تدوین شاخص های اختصاصی و نظام بخش سلامت اداری در سطح سازمان مرکزی و نمایندگیها از جمله برنامه هایی است که در کمیته سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم پیگیری و اجرا خواهد شد.

 

*"مدیریت بهره وری نظام اداری و اجرایی کشور " و " نظارت و ارزیابی " آخرین برنامه های برنامه جامع اصلاح نظام اداری به شمار می روند. اجرای اینها شامل چه اقداماتی است؟

سپهرخوی: همه دستگاه های اجرایی در برنامه ششم توسعه موظفند که استقرار چرخه مدیریت بهره وری را پیاده سازی کنند و سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی نیز از نیمه دوم سالجاری به صورت جدی پیگیر انجام این مهم است. این چرخه به منظور کاهش هزینه ها، افزایش کیفیت اثربخشی و افزایش ستانده است که از طریق اجرای برنامه هایی تحقق خواهد یافت.

اجرای کامل این پروژه با هماهنگی سازمان ملی بهره وری طی سه سال عملیاتی و انشاءا... به نتیجه خواهد رسید و جزییات آن بموقع اطلاع رسانی خواهد شد.

همچنین در برنامه دهم براساس شاخص های ارزیابی عملکرد سازمان امور اداری و استخدامی و ارائه عملکرد  برنامه جامع اصلاح نظام اداری برنامه ریزی شده است که با تحقق اهداف کمی و کیفی تعیین شده و با مساعدت و همدلی و همفکری همه کارکنان ایرنا  مجموع امتیازات ایرنا در همه شاخص های ارزیابی به حد مطلوب ارتقاء می یابد .

 

*رع*۱۵۵۱

 

 

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.