فریدون صدیقی خطاب به خبرنگاران ایرنا: داور آثار خود باشید

«فریدون صدیقی» استاد شناخته شده عرصه روزنامه نگاری کشور که مسئولیت دبیری علمی نخستین جشنواره تولیدات ایرنا را بر عهده گرفته است، از مدیران و خبرنگاران خبرگزاری جمهوری اسلامی می خواهد این جشنواره را جدی بگیرند و پیش از دیگران، خود داور آثار خویش باشند.

به گزارش روابط عمومی ایرنا، سازمان خبرگزاری جمهوی اسلامی برای نخستین بار و همزمان با 17 مرداد « روز خبرنگار» در سال جاری قرار است شاهد برگزاری جشنواره ای باشد که در آن، خبرنگاران ایرنا در رشته های خبر، گزارش، مصاحبه، یادداشت، تحلیل، ترجمه، عکس و گزارش تصویری، فیلم، صدا، داده نما (اینفوگرافی)، تصویر متحرک (موشن گرافی)، بولتن و نظرسنجی با یکدیگر رقابت می کنند.

ارسال آثار علاقه مندان به شرکت در این جشنواره از ابتدای اردیبهشت ماه آغاز شده است و طبق اعلام قبلی، امروز پایان می یابد.

برای آگاهی از جزییات این رویداد بویژه در زمینه داوری آثار با «فریدون صدیقی»، استاد پیشکسوت روزنامه نگاری و دبیر علمی این جشنواره گفت وگو کرده ایم.

صدیقی، ۶۹ ساله از استادان بنام و شناخته شده روزنامه نگاری در ایران به شمار می رود و نزدیک به چهار دهه در روزنامه ها و نشریات مختلف در مسئولیتهای گوناگون از جمله دبیری و سردبیری فعالیت داشته است.

او همچنین جشنواره های مختلف خبری و مطبوعاتی را داوری کرده است.

*اهمیت نخستین جشنواره تولیدات ایرنا را چگونه می بینید؟

صدیقی: نخستین جشنواره تولیدات ایرنا با توجه به جایگاه، گستردگی مراکز، دفاتر استانی و خارجی می تواند فرصتی برای ارزیابی، قضاوت و درخشش آثار خبرنگاران باشد و گامی ارزنده برای اهمیت دادن به آنهاست.

در مجموع، معتقدم برگزاری جشنواره های مختلف رسانه ای یک اتفاق فرخنده و محکی برای همه خبرگزاری هاست تا ظرفیت‌های خود را ارزیابی کنند.

برگزاری این جشنواره به عنوان تجربه نخست ایرنا ممکن است با ایراداتی همراه باشد که می توان با برگزاری سالانه آن، داشتن دبیرخانه دائم و حتی برگزاری جشنوراره فصلی، نواقص را رفع و به ارتقای آن کمک کرد.

* چه توصیه ای در این زمینه به مدیران و خبرنگاران ایرنا دارید؟

صدیقی: مدیران خبرگزاری و خبرنگاران باید این جشنواره را جدی بگیرند؛ زیرا جشنواره به نفع کسانی است که در ایرنا مجدانه تلاش می کنند و مالک حقیقی آن محسوب می‌شوند؛ چون آنها محتوا را تولید می کنند.

چهره های درخشان و امیدبخشی در ایرنا مشغول به کار هستند. من معتقدم تحولات اخیر در خبرگزاری می تواند انگیزه های خفته خبرنگاران را بیدار کند و سبب شود با ترک برخی رفتارهایی که به آن عادت کرده اند، خلاقانه رفتار کنند.

آنچه نمی توان به سادگی فراموش کرد، وجود خبرنگاران دانش آموخته، دانا و کار آزموده در ایرناست که سازمان خبرگزاری را از ورود افرادی از خارج ایرنا بی‌نیاز می کند.

* برخی همکاران برای مشارکت در جشنواره و انتخاب آثار خویش تردید دارند. چه پیشنهادی به آنها دارید؟

صدیقی: پیشنهاد می کنم داوطلبان شرکت در جشنواره ابتدا از میان آثار خود، تعدادی را انتخاب کنند، سپس به عنوان کسی که می تواند داور منصف آثار دیگران باشد، برترین آثار خود را به جشنواره ارسال کنند. یعنی حداکثر سه اثر را که دارای پرداخت خوب، محتوای غنی و موضوع جذابی است، به جشنواره ارسال کند.

دوستان اطمینان خاطر داشته باشند که آثار در دو مرحله و با دقت مورد بازخوانی و ارزیابی قرار می گیرد و بی گمان، آثار برگزیده نهایی آثاری خواهد بود که گویای بخش قابل توجهی از ظرفیت های شرکت کنندگان در جشنواره ایرنا است.

*داوران این جشنواره شامل چه کسانی هستند و آیا کارشناسانی از ایرنا در ترکیب داوری قرار دارند؟

صدیقی: جشنواره در دو مرحله داوری می شود. در مرحله نخست، مجموعه آثار ارسالی توسط داوران مورد ارزیابی و قضاوت قرار می گیرد و در میان آنها، آثاری که قابلیت های لازم را برای حضور در مرحله نهایی داوری جهت انتخاب آثار برتر دارد، گزینش می شود.

تعداد داوران این مرحله بستگی به میزان آثار ارسالی دارد، اما در هر دو مرحله، داوری از سوی اساتید و صاحب نظران مجرب انجام می شود.

تردید ندارم که داوران نهایی به احتمال قریب به یقین کسانی خواهند بود که دستکم در 40 یا 50 جشنواره سراسری، منطقه ای، بخشی و تخصصی حضور داشته اند و قضاوت نخستین جشنواره ایرنا از سوی آنان می تواند به ظرفیت های علمی و تجربی این قضاوت کمک کند.

*با توجه به برگزاری جشنواره تولیدات ایرنا، کارکرد خبرگزاری ها و روزنامه ها را در شرایط کنونی چگونه ارزیابی می کنید؟

صدیقی: نخستین و مهمترین کارکرد خبرگزاری ها، انتشار خبر است، از خبرگزاری ها انتظار می رود اخبار رویدادها را به هنگام، به مردم برسانند زیرا روزنامه ها به دلیل گسترش فضای مجازی، رشد شبکه های اجتماعی و فراگیری رسانه های تصویری کارکرد پیشین خود را در بخش خبر از دست داده اند؛ گرچه همچنان می توانند در حوزه گزارش و تحلیل رویدادهای خبری تاثیر گذار باشند.

*از نظر جنابعالی، کارکرد ایرنا در عرصه انتشار اخبار چگونه است؟

صدیقی: ایرنا از 80 سال پیش شانه به شانه روزنامه ها کارکردهای ارزنده ای داشته است. پیش از انقلاب و پس از آن، مرجعی بالنده برای اخبار بوده و همواره با وجود نوساناتی، جایگاه خود را حفظ کرده است.

دسترسی به منابع اصلی خبری یکی از ویژگی های مهم ایرناست که دیگر خبرگزاری ها از آن بی بهره اند. همچنین آرشیو عکس آن، یگانه و شاخص است.

* رویکرد کنونی ایرنا را با توجه به تغییرات آن چگونه ارزیابی می کنید؟

صدیقی: تغییرات یک سال اخیر در خبرگزاری جمهوری اسلامی بتدریج این خبرگزاری را در مسیر و جایگاه قبلی قرار داده و در حال بازیابی آن است؛ اما مولفه های تاثیرگذاری که نمی توان آن را نادیده گرفت، شرایط کنونی جامعه، تغییرات و تکانه های هر روزه در منطقه و جهان است که کار را برای رسانه ها دشوار کرده است. به طور قطع، اگر وضعیت تعادل نسبی برقرار بود، پیشرفت ایرنا راحت تر میسر می شد.

وابستگی ایرنا به دولت می تواند مسیر را برای خبرگزاری آسان تر کند، ولی موضوعی که نباید از آن غافل شد، این است که مخاطب نباید احساس کند ایرنا تربیون دولت است. خبرگزاری جمهوری اسلامی باید بازتابی از مطالبات مردم از مسئولان باشد.

رویکردی که ایرنا برای انتشار اخبار در یک سال اخیر انتخاب کرده، حاکی از چشم اندازی مثبت است ولی نگاه عمیق و هزارتو به پدیده ها نباید فراموش شود.

باید از توجه حداقلی و سطحی به اخبار و اتفاقات گذر کرد و به عمق آسیب شناسی مسائل توجه داشت.

*ایرنا در یک سال اخیر توجه ویژه ای به حوزه چندرسانه ای داشته است. ارزیابی شما از این بخش چیست؟

صدیقی: رویکرد جدید ایرنا برای توجه به عرصه چندرسانه ای، اقتضای شرایط معاصر است و وجود افراد جوان و خلاق در ایرنا شرایط مناسبی را برای پیشرفت در این عرصه مهیا کرده است.

اعتقاد دارم تاسیس رادیو و تلویزیون ایرنا در کنار خبرگزاری می تواند گام خوبی برای حوزه چندرسانه ای در ایرنا باشد و خبرگزاری رسمی کشور  را در سال های آینده در جایگاهی فراتر قرار دهد.

*رع*3377*1551*

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.