۴ مهر ۱۴۰۱، ۱۰:۳۰
کد خبرنگار: 1601
کد خبر: 84897887
T T
۰ نفر
ایمنی زائران پیاده رضوی در جاده‌های عشق و دلدادگی

مشهد- ایرنا- زائران مشهدالرضا در پایان ماه صفر، به خصوص آنان که با پای پیاده راهی این سفر معنوی می شوند، در مسیر دریای مواج عشق و مهربانی، جویباری از عاشقی و دلدادگی را جاری می سازند که در گرداب این شور و شیفتگی، سر از پای نمی شناسند و ضرورت دارد برای حفظ امنیت آن ها در این طی طریق، خادمان رضوی پای کار باشند.

به گزارش ایرنا، خدمت رسانی به زائران، به ویژه زائران پیاده، که کیلومترها راه را به عشق زیارت غریب الغربا، شمس الشموس پیاده طی می کنند تا در روز شهادت این امام بزرگوار قلب نا آرام و اندوهگین و عزادار خود را با حضور در بارگاه منور رضوی آرام کنند، و گرما و سختی راه آن ها را از این عزم جدی باز نمی‌دارد، در دستور کار و اولویت همه بخش ها و دستگاه ها قرار گرفته است.

توزیع ۲ هزار جلیقه فسفری شبرنگ بین زائران پیاده

حفظ امنیت و سلامت زایران پیاده در جاده ها یکی از مسایل مهمی است که در اولویت و دستور کار متولیان امنیت در خراسان رضوی قرار گرفته است.

مهنا اشرف زاده رییس اداره ایمنی و ترافیک اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: ۱۰ هزار بروشور آموزشی حاوی نکات ایمنی و ۲ هزار جلیقه فسفری شبرنگ بین ادارات راهداری توزیع شده است تا میان زائران پیاده توزیع شود. هزار قطعه بازوبند شبرنگ و شماری اقلام ترافیکی مانند راکت ایست، مخروط ایمنی و باتومی چراغدار نیز به همین منظور بین ادارات راهداری توزیع شده است و سه بیلبورد حاوی اطلاعات آموزشی در سه راه فردوسی، ابتدای جاده مُلک آباد و جاده فریمان نصب شده و همین اطلاعات در قالب بنرهای کوچک تر در مقر پلیس راه های سراسر استان نصب خواهد شد.

رییس اداره ایمنی و ترافیک اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی به نظافت پارکینگ ها در مسیرهای هفتگانه منتهی به مشهد اشاره کرد و گفت: بوته کنی و تیغ زنی حریم راه های مشهد برای تردد آسان زائران پیاده در مسیرهای هفتگانه به مشهد و خط کشی برخی از محل های پرخطر مسیر از دیگر اقدامات راهداری با هدف تامین ایمنی راه ها برای زائران پیاده است که اجرایی شده است.

اشرف زاده افزود: پیش از این روشنایی جاده ها در مسیرهای منتهی به مشهد برای صرفه جویی در مصرف برق تنها ۵۰ درصد برقرار بود، که برای تامین ایمنی زائران پیاده روشنایی های یاد شده به صورت ۱۰۰ درصدی به مدار برگشته است.

وی اظهار داشت: همه مدیران و مسوولان کاروانهایی که به صورت رسمی از فرمانداری ها اجازه تردد پیاده به مشهد دریافت کرده اند در دوره های آموزشی راهداری شرکت کرده اند.

اشرف‌زاده افزود: پیش از آغاز سفرهای جاده ای دهه آخر صفر ۲۰۰ نفر از رانندگان بخش حمل و نقل مسافر در پایانه مسافربری مشهد نیز دوره های ویژه ایمنی تردد را گذرانده اند.

افزایش حجم تردد خودروی و پیاده زائران و آماده‌باش پلیس راه

رییس پلیس راه خراسان رضوی گفت: ترافیک در تمام ورودی‌های مشهد و استان نیمه‌سنگین و تردد خودروها در آن در حال افزایش است.

سرهنگ حسین میش‌مست افزود: با توجه به ایام رحلت پیامبر اکرم (ص) و شهادت امام رضا (ع) و امام حسن مجتبی (ع)، حجم تردد خودرو و همچنین زائران پیاده در مسیرهای منتهی به مشهد همچنان روندی افزایشی دارد.

وی ادامه داد: تمام ظرفیت پلیس راه در آماده باش کامل است و تمهیدات لازم برای سفر ایمن زائران و عزاداران در دستور کار است.

رییس پلیس راه خراسان رضوی اظهار داشت: به منظور تامین ایمنی زائران پیاده، تردد شبانه در جاده های استان از غروب تا طلوع روز بعد ممنوع است و چنانچه گزارش شود کاروانی شبانه در مسیر در حال تردد است به سرعت با اعزام اتوبوس زائران به نزدیک‌ترین موکب منتقل خواهند شد.

وی خاطرنشان کرد: تمهیدات لازم برای تامین ایمنی زائران پیاده در طول مسیر اندیشیده شده و تمام نیروهای پلیس راه در آماده باش کامل هستند و از توان نیروهای بسیج و راهداری نیز استفاده شده است.

رییس پلیس راه خراسان رضوی گفت: همچنین مقرر شده تمام موکب‌ها در یک سمت مسیر جاده مستقر شوند و اجازه برپایی موکب در ۲ طرف جاده داده نمی‌شود و با این اقدام از تردد عرضی زائران پیاده و وقوع حوادث احتمالی جلوگیری می‌شود.

سرهنگ میش‌مست افزود: تمام کاروانها نیز به صورت چهره به چهره در پاسگاه‌های پلیس مستقر در مسیر، آموزش های لازم را می‌بینند.

وی ادامه داد: مسیر قدیم مشهد- نیشابور نیز به عنوان مسیر ویژه برای تردد زائران پیاده اختصاص یافته و تا ساعت ۱۲ روز پنجم مهرماه، تردد خودرو در این مسیر ممنوع است که هم اینک در این مسیر بیش از ۱۰۰ هزار زائر پیاده به سمت مشهد در حرکت هستند.

ایمنی زائران پیاده رضوی در جاده‌های عشق و دلدادگی

پیش بینی حضور ۶۰۰ هزار زائر پیاده و فعال شدن ستاد مردمی جمعیت خدمتگزاران 

سخنگوی جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام رضا(ع) گفت: طبق پیش بینی های انجام گرفته بعد از ۲ سال از شیوع کرونا و تعطیلات تابستان و مناسبت های دهه پایانی ماه صفر، مشهدالرضا در دهه آخر صفر، حضور ۶۰۰ هزار زائر پیاده امام رضا(ع) پیش بینی می شود.

حسین رضایی افزود: ستاد مردمی جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام رضا(ع) به صورت شبانه‌روزی و با هدف دسترسی آسان خادمان و زائران پیاده امام رضا(ع) به خدمات این جمعیت در مشهد فعال و همزمان با دهه پایانی صفر افتتاح شد.

وی ادامه داد: این ستاد به همراه ۲۲ واحد خدمات رسانی کار خود را آغاز کرده است و افرادی که به هر عنوان قصد همکاری با این ستاد را دارند، می‌توانند با مراجعه حضوری به این دفتر و یا تماس با شماره ۳۸۵۵۸۰۱۲ -۰۵۱ مشارکت خود را اعلام کنند.

سخنگوی جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام رضا(ع) اظهار داشت: این جمعیت برای خدمت رسانی بهتر به زائران پیاده با ستاد اجرایی خدمات سفر استانهایی از جمله خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، سمنان، گلستان هماهنگ شده تا ما را در خدمت رسانی لازم به زائران در طول مسیر شهرهای مختلف به مشهد در ارتباط با تامین آب شرب و سوخت و امداد جاده‌ای یاری دهند.

رضایی با اشاره به استقرار ۳۲۰ ایستگاه صلواتی جمعیت زائران پیاده امام رضا(ع) در مسیرهای منتهی به مشهد و در استان‌های مختلف و نظارت نیروهای انتظامی بر امنیت آنها، افزود: بیشترین ایستگاه، مربوط به جاده‌های نیشابور، سبزوار، کلات و قوچان به سمت مشهد است که کارشناسان بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان نیز بر این ایستگاه ها به لحاظ رعایت بهداشت و سلامت مواد غذایی و غذای طبخ شده و نذوری که در اختیار زائران قرار می گیرد و همچنین بسته بندی بودن نذور، نظارت دارند.

وی ادامه داد: همچنین در راستای حفظ سلامت زائران، به مردم و شهروندان مشهدی توصیه شده است که توزیع غذا و نذور خود را حتما در ایستگاه های صلواتی و با نظارت کارشناسان بهداشتی انجام دهند.

حفظ امنیت زایران پیاده در جاده ها با حضور ۱۵۰ نیروی انتظامی

سخنگوی جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام رضا(ع) در خصوص تدابیری که برای امنیت و سلامت زائران پیاده در جاده ها در نظر گرفته شده، بیان کرد: برای امنیت کاروان ها در مسیرهای منتهی به مشهد برای هر کاروان یک انتظامات تعریف شده است که این انتظامات طی کلاس های توجیهی در مشهد آموزش دیده اند و با ماموران پلیس راه هماهنگ شده اند که در مسیر جاده، طبق دستور و فرمان پلیس راه عمل کرده و حرکت کاروان ها را مدیریت می کنند.

رضایی افزود: هم اکنون در جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام رضا(ع)، ۲۰ هزار نفر نیرو حضور دارند که از این تعداد ۱۵۰ نفر نیروی انتظامات در ستاد مردمی جمعیت خدمتگزاران به زائران پیاده در بحث امنیت زایران در جاده ها همکاری می کنند که این افراد یا بازنشسته نیروی انتظامی یا عضو بسیج هستند و علاوه بر آن در کل مسیرها در کاروان های پیاده، واحدهای انتظامی حضور دارند که انتظامات کاروان های پیاده را کنترل می کنند.

وی با اشاره اینکه کاروان زایران پیاده، از کنارگذر و سمت مخالف حرکت اتومبیل ها و با لباس های مشخص و شبرنگ، با حضور انتظامات تعیین شده حرکت می کنند که این انتظامات مراقبت و راهنمایی زائران را در طول مسیر برعهده دارند و اجازه نمی دهند زائران وارد حریم جاده ها شوند و تا کنون موردی از تصادف زایران پیاده ثبت و گزارش نشده است.

۱۲۰ هزار زایر پیاده بیمه شده اند

سخنگوی جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام رضا(ع) عنوان کرد: بیمه زائران حدود ۱۰ سال است که انجام می شود و امسال نیز همه زائرانی که در سایت این جمعیت ثبت نام کرده بودند با پرداخت مبلغ پنج هزار تومان بیمه شده اند که تا کنون ۱۲۰ هزار نفر از آنان بیمه شده اند.

رضایی افزود: به مدیران کاروان های زایران پیاده توصیه شده است که حرکت و ترددشان بر اساس برنامه زمان بندی مشخص شده در سامانه جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام رضا(ع) صورت گیرد تا در بحث پذیرایی و اسکان زایران دچار مشکل نشوند.

وی با اشاره به برگزاری چند جلسه توجیهی برای مدیران کاروان ها، مدیران اسکان و ماموران انتظامی و ایمنی، افزود: طی چند روز گذشته با همکاری آتش نشانی و با همکاری ۲۶۰ نفر از نیروهای امداد مردمی، که دوره های آتش نشانی را گذرانده اند، از کل مراکز اسکان به جهت ایمنی آنها بازرسی شده و برای برقراری امنیت و تردد زایران در مراکز اسکان، برای هر زائر کارت شناسایی بارکددار در نظر گرفته شده که ورود و خروج زائران با این کارت صورت می گیرد.

ایمنی زائران پیاده رضوی در جاده‌های عشق و دلدادگی

آماده باش ۶۲ بیمارستان استان و برپایی بیش از ۱۶۰ ایستگاه سلامت

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: برای خدمت رسانی به زایران رضوی در ایام دهه آخر ماه صفر، دانشگاه های علوم پزشکی استان خراسان رضوی با تمام ظرفیت پای کار هستند و در این راستا ۶۲ بیمارستان استان برای خدمت رسانی به زائران فعال و در حالت آماده باش هستند.

دکتر سیدجواد حسینی افزود: علاوه بر آن بیش از ۱۶۰ ایستگاه سلامت نیز زیر نظر ستاد خدمات سفر استان در مشهد و مسیرهای منتهی به این شهر برپا شده است که از این تعداد حدود ۶۰ ایستگاه سلامت در هسته مرکزی شهر مشهد برپا شده که ۱۸ ایستگاه در مسیرهای ورودی حرم مطهر رضوی و برخی از ایستگاه‌ها در نزدیکی محل اسکان زائران مستقر هستند.

وی ادامه داد: حدود ۱۰۰ ایستگاه سلامت نیز در مسیر جاده ها و خارج از هسته مرکزی شهر مشهد برای خدمت رسانی به زائران پیاده برپا شده است که این ایستگاه های سلامت در پنج مسیر جاده‌ای در محورهای گناباد- مشهد، داورزن - سبزوار - مشهد، قوچان - مشهد، تایباد - مشهد، سرخس - مشهد و کلات - مشهد استقرار یافته اند.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در ایستگاه‌های سلامت مستقر در مسیر جاده‌ها، خدمات بهداشتی و پرستاری و در برخی از ایستگاه‌های منتخب، خدمات پزشکی همچون نسخه نویسی و تجویز دارو نیز ارائه می‌شود و در ایستگاه‌های داخل شهر مشهد علاوه بر این خدمات، خدمات واکسیناسیون هم انجام می‌شود.

فعالیت ۳۶ داروخانه شبانه روزی در اطراف حرم

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در اطراف حرم رضوی ۳۶ داروخانه در مسیرهای خیابان مقدم تا حرم، خیابان پنجراه تا حرم، دروازه قوچان تا حرم و نیز ترمینال تا حرم دایر است که تنها ۹ مورد آنها شبانه روزی هستند که در این ایام برای خدمت رسانی به زایران تمامی این داروخانه ها به صورت شبانه روزی فعال خواهند بود.

دکتر حسینی افزود: علاوه بر این ها، برای پیشگیری از شیوع بیماری ها، در فرودگاه برای زائرانی که از افغانستان می آیند، واکسیناسیون سرخک انجام می شود و در مرز دوغارون نیز از زائرانی که وارد می شوند تست کرونا و واکسیناسیون سرخک انجام می شود.

وی گفت: با توجه به شیوع بیماری وبا و قطعی شدن نتیجه نهایی بیماری ۱۷ نفر در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد، به زایران توصیه می شود با توجه به اینکه انتقال وبا از طریق آب آشامیدنی و غذای آلوده صورت می گیرد آب و غذای خود را از محل های مطمئن تهیه کرده و غذا را کاملا پخته و گرم مصرف کنند و از نگهداری بیش از ۲ ساعت آن در دمای بین پنج تا ۶۵ درجه که سبب آلودگی و مسمومیت غذا می شود، خودداری کنند.

حسینی افزود: همچنین حتی المقدور از مصرف سبزی و یخ هایی که فاقد شناسنامه بهداشتی است، خودداری و بهداشت فردی را رعایت کنند.

آماده باش پایگاه‌های اورژانس شهری و جاده‌ای

رییس مرکز اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در ایام شهادت امام رضا(ع) و در زمان اجرای مأموریت ویژه دهه پایانی ماه صفر، کلیه پایگاه‌های اورژانس شهری و جاده‌ای در حالت آماده‌باش کامل هستند.

دکتر علی یزدانی افزود: اورژانس پیش بیمارستانی مشهد در ایام دهه پایانی ماه صفر با ۷۴ پایگاه شهری، ۸۸ آمبولانس و یک اتوبوس آمبولانس و یک بالگرد اورژانس هوایی در خدمت زائران و مجاوران امام رضا(ع) است و در کنار آن و به جهت حضور میلیونی عزاداران رضوی در این ایام در مشهد به‌ ویژه در سه روز پایانی این ماه، از ظرفیت تجهیزات و نیروی انسانی مراکز اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی نقاط مختلف کشور استفاده می‌شود.

وی تأکید کرد: در روزهای پایانی ماه صفر ۱۶۸ پایگاه امدادی مستقر در محورهای اصلی شهری و جاده‌ای تقویت می‌شود و طبق برنامه‌ریزی صورت گرفته هر پایگاه بین ۱۰ تا ۲۰ درصد ظرفیت موجود و متناسب با نیاز و منطقه‌اش تقویت می‌شود.

رییس مرکز اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: در این روزها آماده‌باش کامل کلیه پایگاه‌های اورژانس شهری و جاده‌ای و حضور ۲۴ ساعته کارشناس در مرکز اتاق بحران و EOC دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مرکز مراقبت‌های MCMC این دانشگاه داریم که اوج کار هم در روزهای ۲۸، ۲۹ و ۳۰ ماه صفر خواهد بود.

خدمات درمانی ایستگاه‌های سلامت در ۳ سطح

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: خدمات درمانی ایستگاه‌های سلامت در روزهای پایانی ماه صفر در سه سطح پرستاری، عمومی و تخصصی ارائه می‌شود.

دکتر شاپور بدیعی با بیان اینکه امسال با کسب تجربیات گذشته به شکلی بهتر و هدفمندتر در حوزه‌های مختلف از جمله حوزه درمان ورود پیدا کرده‌ایم، افزود: امسال ضمن ایجاد ایستگاه‌های سلامت شهری و جاده‌ای، تقویت خدمات درمانگاهی، کلینیکی و بیمارستانی هم صورت گرفته است.

وی ادامه داد: اورژانس پیش بیمارستانی برنامه‌های ویژه‌ای با همکاری تمامی دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی استان در شهرها و جاده‌ها دارد و در کنار آن سطح بندی ایستگاه‌های سلامت نیز انجام شده است که سطح یک شامل خدمات پرستاری، سطح ۲ شامل خدمات پزشک عمومی و سطح سه خدمات پزشک تخصصی و بیمارستانی بوده است.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر اینکه برنامه‌های بیمارستانی در سطوح شهری و جاده‌ای و محدوده حرم مطهر رضوی تقسیم بندی شده و خادمان حوزه درمان در موضوعات مختلف از جمله تروما خدمات‌رسانی ویژه دارند، گفت: به مناسبت این ایام خاص از دوم مهرماه تا شهادت امام رضا(ع) ۵۰ تا ۷۰ درصد خدمات بیمارستانی به مهمانان و زائران پایان ماه صفر اختصاص می‌یابد تا خدمات نظام سلامت به بهترین شکل ممکن ارائه شود.

دکتر بدیعی با ذکر این نکته که از تمام زائرانی که دچار بیماری هستند درخواست می شود قبل از آغاز سفر با پزشک خود مشورت کنند، تأکید کرد: نکته بسیار مهم دیگر این است که زائران امام رضا(ع) داروی مصرفی را به میزان مورد نیاز به همراه داشته باشند و از آغاز تا پایان سفر به موضوعات مختلفی همچون اسکان و تغذیه مناسب توجه کنند تا دچار مشکل نشوند.

ایمنی زائران پیاده رضوی در جاده‌های عشق و دلدادگی

استراحت بین راهی و ماساژ پای زائران پیاده 

دکترای تخصصی فیزیوتراپی و استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: دردهای ناشی از صافی کف پا و مشکلات ستون فقرات زائران پیاده با استراحت و ماساژ پا کاهش می یابد، بنابراین استراحت برای این افراد در طی مسیر ضروری است.

دکتر حسین نگهبان با اشاره به اینکه برخی از زائران پیاده مبتلا به مشکلات عروقی، نورولوژی و عصبی هستند از همین رو در مسیر پیاده روی دچار کمردرد می شوند، افزود: اگر زائر بیماری درد موضعی در کف پا دارد، باید برای انجام سفر کفشی با کفی نرم، پاشنه حداقل دو سانتیمتر و پنجه پهن انتخاب کند، کفش پیاده روی باید قوس طبیعی و شکل کف پا را داشته باشد.

وی با بیان اینکه کسانی که درد ساق پا و مشکل واریس دارند باید حتما جوراب واریس بپوشند، ادامه داد: این افراد حتما باید ساعاتی استراحتر کرده و دراز بکشند و چند بار مانور خم و راست کردن پا را برای پمپاژ مچ پا انجام دهند تا ورم پای آنان کاهش یابد.

دکترای تخصصی فیزیوتراپی و استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: اگر مشکلات پا و کف پا ناشی از تنگی کانال نخاع و بیرون زدن دیسک کمر باشد، فشار روی عصب سیاتیک حتما در پیاده روی احساس می شود از همین رو استفاده از کمربند قسمت های تحتانی بدن، فشار روی مهره ها را کاهش می دهد و درد کف پا را به حداقل می رساند.

دکتر نگهبان افزود: افراد دارای کمردرد باید به ازای هر ۱.۵ تا ۲ ساعت پیاده روی، دراز بکشند و به نوعی مانور خم کردن زانو به سمت قفسه سینه را انجام دهند، و افرادی نیز که مشکلات قلبی دارند باید در زمان استراحت، پای خود را بالاتر از قلب قرار دهند تا پمپاژ خون به خوبی انجام شود.

وی با اشاره به اینکه افرادی که از کوله پشتی در مسیر پیاده روی استفاده می کنند باید حتما چند دقیقه کوله پشتی را روی پشت و دقایقی با دست حمل کنند، ابراز کرد: پیاده روی طولانی مدت برای کسانی که قوس نرمال کمر ندارند می تواند باعث تشدید درد شود از همین رو استراحت برای این افراد  ضروری است.

استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: افرادی که دچار کجی ستون فقرات هستند حتما باید از سفر پرهیز کنند، زیرا پیاده روی طولانی می تواند آثار مخرب بسیاری برای آنان داشته باشد.