به گزارش روابط عمومی ایرنا، آنچه در این گفت و گو ها بیشتر مطرح شد موفقیت ایرنا در اعتمادسازی مخاطب و تبیین مسایل جامعه بود که به نوعی نقطه اتکای این خبرگزاری به شمار می رود و تسری این اعتماد بین رسانه ها نیز خود را نشان می دهد طوری که به گفته اصحاب رسانه، خبرگزاری جمهوری اسلامی مرجعی معتبر برای سایر رسانه ها نیز به شمار می رود.
ایرنا همگام با تحولات جهانی عمل می کند
دکتری علوم ارتباطات اجتماعی، مدرس دانشگاه و کارشناس رسانه در آذربایجان شرقی با بیان اینکه خبرگزاری ایرنا با توجه به مالکیت، سابقه، ماموریت و به ویژه عملکرد حرفه ای آن، هم در رعایت اصول حرفه ای، هم در تغذیه محتوای رسانه های کشور و هم در ارائه الگو برای خبرگزاری ها و رسانه هایی که بعد از آن ایجاد شده اند نقش مهمی داشته و دارد، اظهارکرد: نگاهی بر رعایت اصول حرفه ای خبر و ورود جدی به انواع خبر اعم از سخت خبر و نرم خبر نشان دهنده جایگاه بالای این خبرگزاری در بُعد تخصصی خبر و روزنامه نگاری است.
دکتر سید حسن آذری ادامه داد: برای نمونه، نگاهی بر انواع نرم خبرها در این خبرگزاری نشان می دهد که این خبرگزاری همگام با تحولات روز جهانی در حوزه خبر و روزنامه نگاری عمل می کند.
وی با اشاره به اینکه مالکیت این خبرگزاری وظیفه خطیر این سازمان مهم رسانه ای در سیاستگذاری و مدیریت رسانه را مضاعف می کند، گفت: روزنامه نگاری توسعه باید بتواند بدون جانبداری و سوگیری و بدون دچار شدن به اخبار تشریفاتی و شخصیت محور، در مسیر توسعه کشور در ابعاد مختلف نقش جریان سازی را ایفا کند و بی شک این خبرگزاری می تواند به عنوان بازوی رسانه ای موثر در این زمینه عمل کند، همچنان که با مروری بر عملکرد ایرنا می توان مصادیق متعددی در این زمینه ذکر کرد.
دکتر آذری با بیان اینکه نظام ارتباطی در کشور ایرادات جدی دارد که به نوعی می توان آن را ذیل عبارت انحراف ارتباطی خلاصه کرد، افزود: یعنی حاکمیت در ارتباط با رسانه ها، نخبگان و توده مردم ضعف هایی دارد که سازمان های رسانه ای مهمی چون ایرنا باید در این زمینه آسیب شناسی و ارائه طریق کنند.
وی گفت: برای مثال در زمینه روزنامه نگاری گفت و گویی( گفت و گو محور)، ایرنا می تواند نقش موثرتری ایفا کند، همچنین روزنامهنگاری مشارکتی از جمله مواردی است که باید بیش از پیش مد نظر قرار گیرد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ایرنا در سطح استان های کشور یکی از منابع رسانه ای مرجع به شمار می رود که علاوه بر اطلاع رسانی محلی، در زمینه "برجسته سازی بین رسانه ای" عملکرد موثری داشته است، اظهار کرد: این خبرگزاری در حکمرانی محلی با توجه به زیست بوم و نظام مسائل استان ها نقش پررنگ تری دارد.
وی با اشاره به اینکه ایرنا تاکنون در سطح جهانی تلاش کرده است در مقام خبرگزاری رسمی کشور صدا و رویکرد جمهوری اسلامی ایران را پیرامون موضوعات مختلف برای مخاطبین متفاوت جهانی انعکاس دهد که بسیار ضروری و مهم است، اظهارکرد: به طور قطع ایرنا در این زمینه نقش منحصر به فرد و تاثیرگذاری داشته است.
آذری همچنین تاکید کرد: به رغم عملکرد ممتاز ایرنا و سایر سازمان های موجود در کشور، در سطح افکار عمومی جهان و دیپلماسی عمومی و دیپلماسی رسانه ای مشکلاتی جدی داریم که نیازمند تدبیر اساسی است.
وی با بیان اینکه ایرنا میراث ارزشمندی از تاریخ رسانه، روزنامه نگاری و خبرگزاری در کشور ماست که از ابعاد مختلف می توان آن را با شاخص های تخصصی به طور دقیق تر مطالعه کرد، گفت: آنچه که مسلم است حضور و فعالیت ۹۰ ساله یک خبرگزاری گویای سطح حرفه ای گری و نقش آفرینی بالای آن است که باید قدر آن را دانست، به ویژه مدیران و روزنامهنگاران پرتلاشی که در این خبرگزاری تلاش شبانه روزی دارند.
ایرنا، رسانه پیشگام در اعتماد سازی و اعتبارافزایی
دکتر محمدامین خوش نیت روزنامه نگار، مدرس دانشگاه و فعال رسانه نیز خاطرنشان کرد: مدیران و گردانندگان بنگاه های خبری در طلیعه راه اندازی رسانه خویش به اولین سوالی که پاسخ می دهند این است که: مخاطبان رسانه چه کسانی و از چه طیف و جنس و رده ای هستند؟ آیا این رسانه و محتوای آن می تواند اعتماد مخاطبان را جلب کرده و اعتباری برای آنها کسب کند؟
وی با اشاره به اینکه این سوالات و ابهامات، مهمترین چالش در عرصه اطلاع رسانی است، گفت: فارغ از ملیت و زمان و دوره فعالیت، هر رسانه ای که بتواند اصل «اعتمادسازی» و در ادامه «اعتبار افزایی» را نهادینه کرده و محقق کند رسانه ای موفق در حوزه فرهنگ عمومی و اطلاع رسانی به شمار رفته و می تواند برای سال های بسیار چشم انداز روشنی را برای مجموعه خبری تعریف کرده و موفقیت های سازمانی را تضمین کند.
ایرنا در سال های اخیر نشان داده که صرف نظر از انتساب آن و مدیران ارشدش به یک فکر و جناج سیاسی خاص، به خاطر تغییر دولت ها، تلاش کرده با پوشش خبری بی طرفانه، منصفانه و غیر تبلیغی، در طرف مردم بایستد و در نتیجه بتواند سکه «مرجعیت خبری» کشور پهناوری مانند ایران را همچنان به نام خود ضرب کند.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: رسانه قدرتمند، خوش نام و خوش سابقه ای مانند «ایرنا» هر چند که به یک نهاد دولتی منتسب است اما در سال های اخیر نشان داده که صرف نظر از انتساب آن و مدیران ارشدش به یک فکر و جناج سیاسی خاص، به خاطر تغییر دولت ها، تلاش کرده با پوشش خبری بی طرفانه، منصفانه و غیر تبلیغی، در طرف مردم بایستد و در نتیجه بتواند سکه «مرجعیت خبری» کشور پهناوری مانند ایران را همچنان به نام خود ضرب کند.
وی خاطرنشان کرد: همکاران این خبرگزاری دیرینه که اکنون بعد از نه دهه از آغاز فعالیت به بلوغ فکری و صنفی و علمی رسیده خوب می دانند که کار و اشتغال در این رسانه، با فعالیت در هر رسانه دیگری متفاوت و چه بسا سخت تر و دشوارتر است برای اینکه خبرنگار ایرنا، باید بتواند رویکرد های حزبی و جناحی خویش را در پشت درهای ورودی اتاق خبر جا گذاشته و برای مردم، به خاطر مردم و برای حفظ منافع ملی ایران بنویسد.
خوش نیت با بیان اینکه اینجا دیگر «انتقاد» به عنوان دم دستی ترین و جذاب ترین سبک نوشتاری در برخی رسانه ها، نمی تواند موضوعی ساده تلقی شود، گفت: ملاحظات خاص خبر و گزارش در این رسانه از حساسیت ویژه و خاصی برخوردار است، شاید از همین روست که ایرنا موفق شده با این رویکرد، همان ۲ گوهر ابتدای سخن یعنی "اعتبار و اعتماد" را در مشت خود گرفته و به رسانه ای مرجع نه تنها برای مردم ایران و بقیه رسانه های کشور بلکه برای بیشتر رسانه های خارجی و حاکمان و سیاستمداران کشورهای خارجی مبدل شود.
وی با بیان اینکه این رویکرد نه تنها در پایتخت و مرکز کشور بلکه در شهرستان ها و مراکز استان های ایرنا هم ساری وجاری است، گفت: به عنوان نمونه ایرنا مرکز آذربایجان شرقی، به عنوان یکی از مراکز مهم و فعال کشور با توجه به موقعیت ویژه و خاص شمال غرب کشور، به خوبی در چند سال اخیر نشان داده که سیاستگذاری های ابلاغی مرکز و نگاه حرفه ای به موضوع خبر و اطلاع رسانی در آن جریان دارد.
این فعال رسانه با اشاره به اینکه گزارش های روز، اجتماعی و اقتصادی این رسانه به عنوان یکی از پرطرفدارترین بخش های رسانه ای استان به شمار می رود که هم مورد استقبال مردم و مخاطبان قرار دارد و هم مورد استفاده و استناد سایر خبرنگاران و رسانه ها، گفت: در چنین وضعیتی، یک رسانه پویا و موفق، به لحاظ «اثربخشی» مگر بیشتر از این چه می خواهد؟
وی اظهار کرد: همین که مردم در کوران حوادث و رویدادها، در آشفتگی های خبری چپ و راست و آمیختگی اخبار فیک و درست، به اخبار ایرنا مراجعه می کنند برای یک رسانه کافی است و نشان از مرجعیت یافتن آن رسانه است.
خوش نیت ادامه داد: رویکرد بی طرفانه، پوشش سریع و صحیح اخبار و رویدادهای سیاسی و اجتماعی، نگاه انتقادی به مشکلات و معضلات جامعه و در نهایت اثرگذاری مثبت محتوای رسانه ای در افکار عمومی به نظر من، که هر روز به خاطر اقتضای شغلی چندین بار اخبار و گزارش های آن را دنبال می کنم نقاط قوت و ارزشمند این رسانه ملی است.
ایرنا مرجعی معتبر برای سایر رسانه ها است
دکتر حسن اسدزاده مدرس دانشگاه نیز با بیان اینکه خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) همواره بهعنوان یکی از مهمترین ارکان اطلاعرسانی در کشور نقشآفرینی کرده است، معتقد است: ایرنا نهتنها بازوی خبری حاکمیت، بلکه مرجعی معتبر برای سایر رسانهها در تولید و توزیع اخبار محسوب میشود.
وی افزود: در دوران تحولات رسانهای، که سرعت انتقال اطلاعات و اهمیت صحت اخبار بیش از پیش برجسته شده است، ایرنا توانسته است با پایبندی به اصول حرفهای، رسالت خود را در آگاهیبخشی و تنویر افکار عمومی ایفا کند.
وی ادامه داد: این خبرگزاری در بزنگاههای حساس تاریخی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور، همواره نقشی کلیدی در اطلاعرسانی دقیق و جامع داشته و مسیر رشد و تحول رسانهای را هموار کرده است.
وی یادآور شد: اکنون در نودمین سال فعالیت این مجموعه رسانهای، ضرورت توجه به چالشهای جدید عرصه اطلاعرسانی، از جمله فضای مجازی، گسترش منابع خبری غیررسمی و تحولات فناورانه، بیش از پیش احساس میشود، حفظ جایگاه ایرنا بهعنوان یک رسانه مرجع، مستلزم تداوم رویکرد حرفهای، تقویت بسترهای دیجیتال و حفظ اعتماد عمومی است.
وی گفت: با نگاهی به گذشته و درسآموزی از تجربیات ارزشمند، آینده ایرنا میتواند با نوآوری، استقلال حرفهای و تعهد به شفافیت، درخشانتر از پیش باشد، استمرار این مسیر، نیازمند تعامل سازنده با جامعه، بهرهگیری از ظرفیتهای نوین رسانهای و تقویت گفتمان خبری مبتنی بر واقعیت است.
ایرنا رویکردی مسئولانه در قبال سیاست های کلان کشور دارد
مدیر مسوول پایگاه خبری نصر نیوز و فعال رسانه با بیان اینکه خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به عنوان یکی از مهمترین رسانههای خبری ایران، در طول ۹۰ سال گذشته جایگاه بینالمللی و ملی ویژهای در عرصه اطلاعرسانی دارد، گفت: این خبرگزاری با بهرهگیری از نگاه حرفهای به موضوعات و پوشش اخبار با دقت و سرعت، توانسته است به منبعی معتبر برای رسانههای داخلی و خارجی تبدیل شود.
امیر کریم زاد شریفی اظهار کرد: یکی از ویژگیهای برجسته ایرنا، توجه به محتواهای مردمی و موضوعات محلی است، این رسانه با پرداختن به مسائل و دغدغههای جامعه، علاوه بر بازتاب اخبار کلان، به مشکلات و تحولات محلی نیز اهمیت میدهد و از این طریق ارتباط نزدیکتری با مخاطبان خود برقرار میکند.
وی با بیان اینکه ایرنا با استفاده از نیروهای حرفهای و خبرنگاران زبده، تحلیلهای عمیق و گزارشهای مستندی را ارائه میدهد که منجر به افزایش اعتبار آن در فضای رسانهای میشود، گفت: خبرنگاران ایرنا نه تنها در سطح ملی بلکه در عرصه بینالمللی نیز نقش مؤثری ایفا میکنند.
ایرنا با پایبندی به اصول حرفهای روزنامهنگاری، روایت صحیح و دقیقی از تحولات داخلی و بینالمللی ارائه میدهد، این ویژگیها موجب شده است خبرگزاری همچنان از ارکان مهم رسانهای کشور باقی بماند
این فعال رسانه خاطرنشان کرد: ایرنا به عنوان صدای نظام و مردم، رویکردی مسئولانه در قبال وقایع و سیاستهای کلان کشور دارد و با پایبندی به اصول حرفهای روزنامهنگاری، روایت صحیح و دقیقی از تحولات داخلی و بینالمللی ارائه میدهد، این ویژگیها موجب شده است که این خبرگزاری همچنان یکی از ارکان مهم رسانهای کشور باقی بماند و در سالهای اخیر با تغییر رویکرد در تولید محتواهای ویدئویی تحولی عمیق در عرصه رسانه رقم زده است.
هر خبری در ایرنا منتشر شود قطعا صحیح است
رباب تیموری سردبیر ایسنا در آذربایجان شرقی هم گفت: خبرگزاری جمهوری اسلامی به عنوان قدیمی ترین خبرگزاری کشور به واسطه ساختار حرفهای و جایگاه رسمی در سطح کشور همواره مرجع و محل رجوع تمام رسانههای کشور و استان بوده و به دلیل اعتمادی که در سال های فعالیت خود ایجاد کرده است به عنوان منبع بلامنازع خبر شناخته می شود به عبارتی از نگاه حداقل اصحاب رسانه هر خبری در ایرنا منتشر شود قطعا صحیح است.
وی اظهار کرد: این خبرگزاری در سطح آذربایجان شرقی نیز با بهره گیری از مدیریت و توانمندترین خبرنگاران استان و استفاده از ظرفیت های جدیدی همچون مالتی مدیا ( چند رسانه ای ) جایگاه ویژه ای در استان برای خود باز کرده و به عبارتی میتواند جریان رسانه ای استان را هدایت کرده و عملکرد کارگزاران نظام اسلامی را به شکل شایسته منعکس کند.
ایرنا جریان ساز است
رقیه غلامی فعال رسانه و سرپرست خبرگزاری بسیج در آذربایجان شرقی هم گفت: ایرنا با توجه به سابقه خود رسانه ای مرجع به شمار می رود که در بسیاری از مواقع و در رویدادهای مختلف می توان به داده های آن رجوع و استناد کرد و چون رسانه منتسب به دولت است قطعا اخبار آن از اهمیت بالایی در دسترسی آسان و اولیه به مطالب روز برخوردار است.
وی اظهار کرد: در زمان های خاص و مناسبت های ملی و مذهبی نیز به عنوان رسانه ای جریان ساز در جامعه دیده می شود که خبرنگاران آن با گزارش های خاص خود به آن می پردازند.
غلامی خاطرنشان کرد: تاثیر این رسانه در مواقع ضروری برای آگاهی بخشی و فرهنگ سازی نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است که از آن جمله می توان به بهینه سازی مصرف انرژی در زمان ها و دوره های مختلف و هدفمند کردن یارانه ها به آن اشاره کرد.
وی با بیان اینکه وجود نیروی کاربلد در بدنه آن و تولیدات خبری که بیشتر حاصل در میدان بودن و تحقیق وپژوه خبرنگاران این رسانه در موارد مختلف است به اهمیت مطالب این رسانه نیز افزوده است، افزود: توجه به محتواهای مختلف خبری در قالب های مختلف و همچنین اهمیت به ذائقه مخاطبان جامعه که در عصر کنونی به سمت رسانه های مجازی سوق یافته است از مهمترین رویکردهاست.
وی افزود: یکی دیگر از ویژگی تولیدات خبری خبرنگاران ایرنا توجه به موضوع اصلی خبر و پرداخت جامع به آن و پرهیز از هرگونه حواشی و جملات و سطور اضافی(حشو) است که مهمترین نکته به خصوص برای افرادی است که می خواهند خبرنگاری حرفه ای ساختارمند را فرا بگیرند.
بنیان ایرنا در سال ۱۳۱۳ شمسی و با تأسیس «آژانس پارس» در چهارچوب سازمانی وزارت امور خارجه، با هدف گردآوری، ترجمه و انتشار اخبار ایران و جهان گذارده شد که نزدیک به چهار دهه بعد، وزارتخانهای با عنوان اطلاعرسانی فعالیت خود را در دولت وقت آغاز کرد و به این ترتیب در سال ۱۳۴۲، آژانس پارس به «خبرگزاری پارس» با نام اختصاری پانا (PANA) تغییر نام داد.
پیش از این، آژانس پارس برای مدتی به طور مشترک با رادیو فعالیت می کرد و تهیهکنندگی اخبار این رسانه را بر عهده داشت.
پایهگذاری وزارتخانه «اطلاعات و جهانگردی» در سال ۱۳۵۳ سبب شد تا خبرگزاری پارس نیز از نظر تشکیلاتی دگرگونیهایی را تجربه کند و در این تغییرات، خبرگزاری پارس از اداره کل خبرگزاری به سازمان خبرگزاری تبدیل و به عنوان یک شرکت سهامی دولتی شناسایی شد و به تصویب نمایندگان مجلس شورای ملی رسید.
سه سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی یعنی در دی ماه ۱۳۶۰، با تصمیم نمایندگان مجلس شورای اسلامی، خبرگزاری پارس به خبرگزاری جمهوری اسلامی با نام اختصاری ایرنا (IRNA) تغییر نام داد و فصل تازهای در فعالیتهای این رسانه گشوده شد.
اخبار ایرنا آذربایجان شرقی را اینجا بخوانید.
نظر شما